Lacuri pe Marte: o nouă rază de speranță pentru descoperirea vieții

de: Ștefan Neculai
09 10. 2015

Un nou studiu al celor de la NASA demonstrează că pe Marte au existat, acum trei miliarde de ani, lacuri care în timp au înghețat.

După ce săptămânile trecute NASA a făcut un anunț revoluționar prin care a confirmat existența apei în formă lichidă pe Marte, agenția oferă noi amănunte despre Planeta Roșie și despre potențiala viață de pe aceasta. Acum trei miliarde de ani, Marte avea un sistem de lacuri și delte care înghețau și dezghețau, în funcție de sezon.

Conform studiului publicat în Science, lacurile marțiene au dăinuit o perioadă de aproape zece mii de ani, de ajuns pentru ca viața microbiană să se dezvolte. Acest lucru întărește convingerile oamenilor de știință conform cărora ar fi existat viață pe Marte. După cum știm, unde este apă, este și viață.

În plus, descoperirea mărește speranțele unei posibile vieți pe Marte. Chiar dacă climatul nu este favorabil pentru oameni, dovezile geologice descoperite, care sugerează că ar fi existat lacuri pe Marte, îi fac pe cercetătorii să tragă concluzia că apa poate exista într-o formă stabilă pe suprafața planetei, lucru ce ne-ar face viața acolo mai ușoară.

Acum, mai mult ca niciodată, oamenii de știință caută orice dovadă care să evidențieze o potențială existență trecută a vieții pe Marte. Din păcate, nu este deloc ușor de găsit. Cercetătorii trag speranța că așa cum fosilele de pe Pământ sunt conservate când condițiile sunt ideale, același lucru ar trebui să se întâmple și pe Marte.

Totuși, microbii de pe Pământ sunt omniprezenți. Cercetătorii au descoperit viață microbiană până și în cele mai sălbatice locuri de pe Pământ. Dacă pe Marte au existat lacuri, este foarte posibil ca microbi să se fi format de-a lungul istoriei planetei.

Oamenii de știință nu sunt siguri încă și sunt rezervați în declarații. Totuși, ultimele descoperiri le oferă o rază de speranță și îi motivează pentru viitoarele cercetări.